КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Как да насърчим детското творчество?

Как да насърчим детското творчество?

Съществува погрешно схващане, че най-добрият начин за насърчаване на детското творчество и креативност, е просто да не им пречим и да ги оставим да творят.

Въпреки че е вярно, че децата са естествено любопитни и любознателни, те се нуждаят от подкрепа, за да развият нови умения и способности, и да достигнат пълния си творчески потенциал.
детско творчество

Насърчаването на развитието на децата е необходимо да бъде балансиран акт:

  • колко свобода на действие да им дадем (зависи от възрастта им);
  • кога да се намесим;
  • кога да се отдръпнем;
  • кога да покажем, да кажем, да попитаме или да изслушаме.

Основното предизвикателство не е как да „научим“ децата на творчество, а как да създадем благоприятна среда, в която творчеството им да пусне корени, да расте и да процъфтява.

Днес, ние от екипа на Малчугани, сме подготвили няколко съвета, които ще насърчат децата да творят.

РАЗПАЛЕТЕ ВЪОБРАЖЕНИЕТО ИМ
детското творчество

Покажете примери, за да предизвикате идеи

Празната страница, празното платно и празният екран могат да бъдат плашещи. Колекция от примери може да помогне за развихряне на въображението.

Насърчавайте децата да творят, насочвайки ги към въпроси като:

  • Как да модифицират примерите и да добавят свой собствен стил;
  • Как да вмъкнат своя собствен глас;
  • Какво биха могли да направят по различен начин?
  • Как да свържат проекта, който създават със собствените си интереси?“
детското творчество

Насърчаване на забавленията и детското творчество

Повечето хора смятат, че въображението се развива в главата, но ръцете са също толкова важни. За да помогнем на децата да генерират творчески идеи за проекти, често ги насърчаваме да започнат да боравят с материали.

Докато децата играят с тухличките LEGO или боравят с материали за занаяти, се появяват нови идеи. Това, което е започнало като безцелно занимание, се превръща в началото на продължителен проект.

НАСЪРЧАВАЙТЕ ДЕЦАТА ДА СЪЗДАВАТ

детското творчество
Осигурете им разнообразие от материали

Децата се влияят силно от играчките, инструментите и материалите в заобикалящия ги свят. За да ангажирате децата с творчески дейности, осигурете им достъп до голямо разнообразие от материали за рисуване, конструиране и изработване.

Новите технологии, като комплекти за роботика и триизмерни принтери, могат да разширят обхвата на това, което децата създават, но не пренебрегвайте традиционните материали.

детското творчество

Различните материали са подходящи за различни неща. Например клечките за сладолед са подходящи за изработване на кули; с мъниста, корда и някои подръчни материали могат да се сътворят гривнички и ключодържатели; с цветни картони и елементи- картички за повод. Колкото по-голямо е разнообразието от материали, толкова по-големи са възможностите за творчески проекти.

ИГРАЙТЕ за да насърчите детското творчество

Акцентирайте върху процеса, а не върху продукта

Много от най-добрите преживявания се случват, когато хората активно участват в изработването на неща. Това не означава, че трябва да обръщаме цялото си внимание на изработените изделия. Още по-важен е процесът, в който те се създават.

Когато децата работят по проекти, подчертавайте процеса, а не само крайния предмет. Попитайте децата за техните стратегии и за източниците им на вдъхновение.

Насърчавайте експериментирането, като оценявате неуспешните експерименти също толкова, колкото и успешните. Определете време, в което децата да споделят междинните етапи на проектите си и да обсъдят какво планират да направят по-нататък и защо.

Удължете времето за създаване

На децата им е необходимо време за работа по творчески проекти, особено ако постоянно се занимават с майсторене, експериментиране и изследване на нови идеи.


Не ги ограничавайте да се вместят в някакви рамки като например половин или един час, защото може да обезкуражи поемането на риск и експериментирането.

Когато имат предварителна зададена времева рамка децата дават приоритет на ефективното достигане до „правилния“ отговор в рамките на определеното време.

Включете се като сътрудник

Някои родителите се включват твърде много в творческите проекти на децата, като им казват какво да правят или хващат клавиатурата, за да им покажат как да решат даден проблем.

Други- изобщо не се включват. Съществува и една междинна точка, в която възрастните и децата си сътрудничат по проекти. Когато и двете страни са ангажирани да работят заедно, всички могат да спечелят много.

Задавайте им въпроси

За децата е чудесно да се потопят в проектите, но също така е важно да се оттеглят, за да обмислят случващото се.

Можете да ги насърчите да размишляват, като им задавате въпроси за тяхното творчество, като например: „Как ти хрумна идеята за този проект?“ - По този начин ги подтиквате да помислят какво ги е мотивирало и вдъхновило.

Вижте още от блога на Malchugani:
ТОП 10 ПОДХОДЯЩИ ИГРАЧКИ ЗА ДЕТЕ НА 1 ГОДИНА
ДЪРВЕНИ ИГРАЧКИ ЗА ДЕЦА: КАК ПОМАГАТ В РАЗВИТИЕТО НА ДЕЦАТА?
ДЕТСКИ ИГРАЧКИ – ВЪЛНУВАЩ ПОДАРЪК ЗА ВСЕКИ ПОВОД
КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩО ДЕТСКО СТОЛЧЕ ЗА КОЛА?

 

 

 

 

Може също да ви хареса
x