КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

За силата на майчините думи

За силата на майчините думи
Цитатът на британския писател и журналист Ръдиард Киплинг “Бог не може да бъде навсякъде, затова е създал майките.” извисява образа на майката до този на бог. Тя в очите на детето е точно това. Затова нейните думи имат много силно влияние върху рожбата. Известно е, че те могат да лекуват, да окуражават, но също така могат силно да нараняват и обиждат. Ако погледнем поведението на едно дете, можем до голяма степен да анализираме отношението на майката към него. Децата се превръщат в това, което им казваме, че са. Ако искаме да създадем уверено поколение, трябва да подхождаме много мъдро към малчуганите. Те трябва да знаят,че са важни и значими още от малки. Тяхната психика е много крехка и податлива на всякакви влияние. Затова майките трябва много добре да подбират думите към поколението си. Изследванията на известен психиатър показват много интересен метод. Той потвърждава за лечебната сила на майчините думи при болни деца. Практиките се състоят в това, когато детето заспи, майката да започне да му говори фрази, с които да покаже, че го обича, че вярва в него, и че е горда с него. Резултатите от тези изследвания показват, че децата, към които се практикува този подход, оздравяват по-бързо от другите. Тези практики се препоръчват да се правят постоянно, а не само, когато малчуганите са болни. Ето какво дава този подхот на детето.
  • Усещане за любов – когато детето усеща любовта, то расте по щастливо и започва и то да дава любов на заобикалящия свят. Фразите, които много добре работят в тази насока са: „Ако имах възможност да избера отново своето дете, аз щях пак да избера теб”, „Ти си най-доброто нещо, което може да ми се случи”, „Много те обичам”, „Обичаме те, заради това, което си”, „Ти си нашето дете, а ние сме твоите родители”. Тези думи показват на децата, че техните родители ги приемат и обичат такива, каквито са.
  • Усещане за близост – това усещане осигурява на детето комфорт. Дистанцията с децата се скасява с нежни думи и с много прегръдки. Тези практики помагат на малчуганите да преодоляват по-лесно страховете и неприятностите, които срещат в ежедневието си.
  • Създаване на приятелска връзка – силната приятелска връзка между майката и детето се постига чрез споделяне от двете страни. Когато майките говорят и споделят на децата, докато спят, те успяват да избегнат различни кавги от казаното. В тази ситуация малчуганите не могат да отговорят или реагират. Този процес помага и на децата да споделят повече със своите майки.
  • Усещане на увереност – фразите като „Ти можеш да постигнеш всичко”, „Вярвам в теб”, отключват вътрешната сила и потенциал на детето. Ако то има самочувствие, това ще му помогне по-лесно да предприема различни действия в живота и да се бори за тях до край.
Всяка майка сама трябва да подбере вълшебните фрази, които да изрича на своето дете. Важното е думите да се прошепват от сърце. Не е необходимо сеансът да бъде дълъг. 5 минути са напълно достатъчни за магията. За да изричаме по-лесно тези лековити фрази, трябва да се опитаме да кажем подобни неща и на своите родители. Така ще успеем да изтрием натрупан негативизъм към тях от нашето детство. Не трябва да забравяме да изричаме хубавите фрази към децата и през деня. Така  казаното се запечатва в детското съзнание. С примерите до момента показахме за положителното влияние на майчините думи към малчуганите. Негативните фрази към децата имат обратния ефект. Когато детето чува негативни определения, постоянна критика и сравнения с успехите на другите деца, това може да провокира в него неувереност и да му създаде комплекси. Лошото отношение отключва агресия в малчуганите, която те започнат да проявяват към околните в ранна възраст. Много често се случва майките да реагират първично и в момент на ярост да кажат неща, които не мислят. За децата родителите са целия свят и те приемат тяхното отношение много лично. Затова, когато майката засегне детето с думи, тя трябва да се опита да поправи това веднага, за да няма последствия. Критиката към децата трябва да е много умерена и да има градивен характер. Тя трябва да се прави точно на момента, в който детето не е постъпило правилно. Критиката, трябва да не бъде с груби думи, а да има положителни примери на поведение. Доказано, е че децата чуват по-добре думите, които се казват с мек тон, отколкото тези, които се крещят. А положителните послания се възприемат по-лесно, отколкото негативните. Заключение Започнете да лекувате физиката и психиката на вашето дете от днес. Ако статията Ви е харесала, ще се радваме да я споделите с вашите приятели. Оставите ни обратна връзка в полето за коментар.
Може също да ви хареса
x