КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Природни средства за добър имунитет при малчуганите

Природни средства за добър имунитет при малчуганите
Природата се е погрижила с прекрасни натурални средства, с които да укрепим имунната система на малчуганите. В България има много благоприятни условия за развитието на полезни билки и други източници, които допринасят за доброто здраве. Продуктите се набавят лесно и евтино. Много от природните средства се смятат за алтернатива на някой медикаменти, които се продават по аптеките. Положителното при народните „лекарства” е, че те са изцяло натурални, нямат химическа намеса и нямат негативните ефекти, които оказват някой хапчета.

Медът и пчелните продукти

Медът е известен с лековитите си свойства още от древността. Като за всички от тях съществуват неопровержими доказателства. Древните философи са вярвали, че медът лекува тялото и удължава човешкия живот. Пчелният продукт е съставен от много витамини и ферментирали киселини като млечна, ябълчна и винена. В състава му присъстват също така много микроелементи и минерали като желязо, натрий, магнезий, йод, сяра, калций, калий, фосфор. Смята се, че медът е универсално средство за повишаване на имунната система. Доказани са неговите антибактериални и противовирусни ефекти. Подобно на плодовете и зеленчуците, медът допринася за алкалната среда в организма. Благодарение на това се смята за добър антиоксидант. Медът може да се консумира под различна форма. Той е приятен на вкус. Може да се приема в чист вид, да се добавя в горещи напитки и да се комбинира с различни продукти. Другите пчелни продукти също не трябва да се пренебрегват. Пчелното млечице, пчелният прашец и восъкът са също толкова полезни за повишаване на имунитета на малчуганите, колкото и медът.

Черният бъз

Според много източници черният бъз е определен като най-ценната българска билка. Особено полезни са бъзовите плодове. Те са мощен антиоксидант, играят важна роля при неутрализирането на свободните радикали и имат противовъзпалително действие. Съдържат огромно количество витамин С, пектин, целулоза, много минерали и микроелементи. От плодовете на билката може да се приготви вкусен чай, но те предварително трябва да се изсушат. А сокът от бъз е познат като „еликсир” за имунната система. За да се приготви сокът от бъз, е необходимо да се наберат добре узрели зърна. След това се измиват и подреждат в буркан. При нареждането им се редуват ред плод, ред захар. Бурканът се покрива с марля и се оставя да ферментира на слънчево място за около 2 седмици. След това сокът се прецежда през марлята и се пълни в шишета, които се съхраняват на тъмно и студено място. Желателно е сокът да се приема активно от ранна есен до късна пролет. При такъв режим вероятността настинките да настигнат малчуганите намалява. Препоръчва се да се приема една супена лъжица сутрин на гладно.

Джинджифилът

Този корен придоби голяма популярност през последните години у нас с благоприятните си действия върху имунитета. Той е източник на витамин C, магнезий, манган, калий. Ефективен е срещу предотвратяване на гадене и повръщане. За малчуганите може лесно да приготвяте чай от джинджифил. За целта коренът се нарязва на дребни шайби. Нарязаните парчета се прибавят към предварително кипнала вода. Чаят се запарва под капак за около 15 минути. Заради горчивия вкус на джинджифила се препоръчва към топлата напитка да се добавят мед и лимон.

 Киселото мляко

Полезните свойства на българското кисело мляко са известни по цял свят. Те се дължат на незаменимите мастни кисели, които се съдържат в него. Също така в него има големи количества калий и калций. Най-характерното за киселото мляко е, че то допринася за добрия баланс в организма. Това става благодарение на „добрите бактерии”, които се съдържат в него. Те неутрализират „лошите бактерии”, които се появяват от вредните навици и приемът на антибиотици. Може да се каже, че киселото мляко е един естествен пробиотик. Добре е да се избират продукти на производители, които работят по БДС. Информация за това може да провери на опаковката. Най-полезното кисело мляко е това, което се прави в домашни условия. Ето как се приготвя то. Желателно е да се вземе висококачествено прясно мляко. Използва се закваска. Тя може да бъде от купено кисело мляко с восоко съдържание на живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus или от домашно. Прясното мляко се загрява до кипене. След това се оставя да изстине до около 45 градуса. При достигането на подходящата температура се добавя закваската, като нейното количество трябва да е до 5% от това на млякото. Двете съставки се разбъркват до получаване на хомогенна смес. Сместа се разлива в буркани, които веднага се затварят. Оставят се на топло за около 5 часа, за да може да се осъществи ферментацията на бактериите.

Заключение

 Освен изброените природни средства за повишаване на имунитета при децата, може да се приготвят още видове чайове. В България се среща много голямо разнообразие от полезни билки. По известните сред тях са мурсарскиятт чай, салвията, шипката, мащерката, жълтият кантарион и други. Ще се радваме да споделите в коментар примери от Вашия опит.
Може също да ви хареса
x