КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

На какво ни учат децата?

На какво ни учат децата?
С поведението си малчуганите могат да бъдат много добър учител на нас, възрастните хора. Всички сме били деца, но в процеса ни на израстване сме загърбили много черти, които сме проявявали като малки. За това са допринесли рамките, в които са ни възпитали, поведението на хората около нас, егото, налагането на различни етикети на поведение и други. Колкото повече се отдалечаваме от нашето вътрешно дете, толкова по-скучен и монотонен става нашият живот. Научете се да бъдете като децата. Това ще внесе живец във вашето ежедневие и ще превърне някой неприятни моменти в приятни. Ето на какво могат да ни научат децата:

Да се радваме на малките неща

Колкото по-големи ставаме и колкото повече отговорности поемаме, толкова по-малко стават неща, които ни правят щастливи. Искаме много, но не ценим малкото хубаво, което имаме зад гърба си. В тази връзка ви насочваме вниманието към реакцията на едно дете, когато получи нещо мъничко за подарък. То се радва и скача от щастие. Това е така, защото децата се радват еднакво, както на големите, така и на малките неща. Съпоставете тяхното поведение с поведението на възрастен човек в подобна ситуация. То е коренно различно. Не всеки голям човек цени малките жестове, които се правят за него. А понякога зад тях се крие много любов. 

Да мечтаем

Децата непрекъснато мечтаят за нещо. Някой искат да станат зъболекари, други полицаи. Трети искат да имат самолети. Мечтите правят малчуганите щастливи, защото ги отвеждат на мястото, на което искат да бъдат. След много нереализирани мечти възрастните хора спират да мечтаят. Много от желанията ни могат да бъдат постигнати и да променят живота ни в желаната от нас посока. Стига да си позволим да мечтаем за тях.

Да се учим на нови неща

Любопитството е път към нови знания. Децата непрекъснато задават въпроси и се интересуват от нови неща. Когато спрем да търсим отговори, ние спираме да се развиваме.

Да не се страхуваме да правим грешки

Много често децата действат без да мислят. От тези действия понякога страдат, но винаги научават нещо ново. Как може да разберем, че сме добри в нещо, ако не го пробваме? Колкото по-големи ставаме, толкова повече мислим и по-малко действаме.

Да показваме емоции

Когато децата са тъжни, те плачат. А когато са щастливи, те се радват. Чрез емоциите  децата дават индикации на своите родителите как се чувстват и какъв подход да им се окаже. На всяка възраст е прекрасно да имаме емоции и да не се страхуваме да ги показваме. Това не е проява на слабост. Страхотно е, когато споделяме нашите преживявания с околните, независимо дали са хубави или лоши. Когато ги изживяваме и споделяме, ние се разтоварваме.

Да искаме помощ

Когато едно дете не може да се справи с нещо само, то моли някого за помощ. И му се помага. Колкото по-големи ставаме, толкова повече неща искаме да свършим сами. По-трудно си позволяваме да искаме помощ от някого. Ние сме родени, за да бъдем полезни на себе си и на хората около нас. Затова, когато се нуждаем от помощ, трябва да се научим да молим за нея.

Да бъдем естествени

Децата се държат непринудено и естествено. Те не се замислят как околните ги виждат и какво мислят за тях. Просто правят това, което на тях им харесва. С годините и с възпитанието възрастните хора започват да се ограничават в различни рамки от наложено мислене. Това поведение е много натоварващо в дългосрочен план. Не е необходимо във всеки един момент да се съобразяваме с всички. Така убиваме своята идентичност.

Забавно е да се изцапаш

Всички се смеем и радваме на дете, което се е изцапало. Реагирайте и вие този начин, когато се изцапате. Внесете повече положителни емоции от ситуациите, които не ви „убиват”.

Да показваме любов

Децата много лесно показват любов към околните. Правете като тях. Раздавайте и получавайте любов.

Да забравяме бързо

Когато децата са тържни или ядосани, те се инатят. Но това състояние обикновено не е за дълго. Само за няколко часа те вече са забравили и отново са готови да се забавляват. Ако можехме и ние като малчуганите да забравяме обиди и неприятни събития толкова бързо, щяхме да имаме много по-високо качество на живот. Задържането на негативни преживявания трови нашия ум и тяло.

Заключение

Не пренебрегвайте прочетеното в тази статия. Още от днес започнете да се учите от вашите деца и направете живота си по-розов и приятен за живеене. Помогнете тази статия да стигне до повече хора.

 

Може също да ви хареса
x