КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Методът Монтесори: Всичко, което Трябва да Знаете

Методът Монтесори: Всичко, което Трябва да Знаете

Настанете се удобно и четете внимателно.

Методът Монтесори носи името на д-р Мария Монтесори. Тя развива идеята за спонтанното обучение при децата.

Разработва материали, които са в помощ на малчуганите в процеса на усвояване на нови знания.

В следващите няколко точки сме описали всичко нужно, което трябва да знаете за тази иновативна система. В края на статията ще намерите списък с детските градини в София, Пловдив и Варна, които предлагат обучение по нея.

   1.Какво е методът Монтесори

Методът Монтесори е образователен подход, разработен от италианския доктор и педагог Мария Монтесори в началото на миналия век. В основата му е поставена идеята за обучението на децата от ранна детска възраст.

Той ги окуражава да бъдат активната страна, да взимат решения и да учат за околния свят посредством игра.

Методът определя детето като жадна за знание личност, която е способна сама да трупа знания и опит по начин, който е най-добър за нея.

Тестван и прилаган, в различни култури повече от 100 години, този начин на работа с малчуганите стимулира тяхното физическо, психическо, емоционално и социално развитие.

Част от обучителната практика на Монтесори могат да бъдат деца от 0 до 18 – годишна възраст.

Тя е приложима не само в детските градини, но и в  училищата.

Ако сте родител, който иска да осигури най-доброто образование за своето съкровище, то системата Монтесори има някои съществени предимства пред традиционната.

Например:

Средата, която осигурява този иновативен подход е коренно различна от тази в традиционните детски градини и училища.

Методът подбужда детето към действие.

 То е мотивирано да бъде активно, за разлика от обичайно приетите модели, където от него се очаква да седи мирно, да слуша и да възприема с послушание.

Ролята на учителя също е по-различна. При Монтесори на него се гледа по-скоро като на ментор, като на съветник, който посочва на малчугана пътя, но го оставя сам да премине по него.

Много детски автори са възприели тази идея, превъплъщавайки учителите в мъдреци, които имат цялото знание, но го споделят равномерно на хапки, за да улеснят учениците в неговото усвояване.

Методът позволява на подрастващите да напредват със свое собствено темпо.

Групите и класовете не са разпределени по възраст, което дава свобода и спокойствие на децата. Те се окуражават да учат, защото искат, а не защото трябва.

При този подход отсъстват традиционните оценки и изпитвания, които стресират децата допълнително, без да им носят каквато и да е добавена стойност. Тук се акцентира върху вътрешната самооценка, която мъниците си дават. Тяхното удовлетворение от добре свършената работа е истинската награда за тях самите, за родителите и за учителите.

     2.Учене чрез Монтесори Материали
Монтесори Материали

Източник: www.pexels.com

Съвременните материали, които са предназначени за работа по метода на Монтесори са измислени и проектирани лично от Мария Монтесори, откъдето идва и самото им име.

Те са произведени по скици и чертежи на стандартните материали, които Мария Монтесори е одобрила и съвпадат като характеристики и функционалности.

За никого не е тайна, че най-добрият начин за възпитаване на едно дете е играта. С нейна помощ малчуганите усвояват важни житейски уроци.

Ето защото материалите, които се използват при обучение по метода на Монтесори са всъщност играчки. Те са различни по големина, форма и цвят. Могат да са солидни геометрични фигури в тъмни или ярки отенъци, пъзели, карти, глобуси, цилиндри, мъниста и много други.

Важно свойство на Монтесори материалите е тяхната коригираща се същност. Например, когато парче от пъзела не пасва или остане неизползвано, детето осъзнава, че е допуснало грешка някъде в процеса. Така то по собствена воля желае да повтори стъпките и да я поправи.

С постепенното си развитие малчуганът започва да открива закономерности между някои от материалите, които не са случайни.

Той може да подрежда частите на някои материали от най-голямото към най-малкото, от най-тъмния към най-светлия цвят или да разбира понятия като обем, метър, дициметър и тн.

По отношение на възпитанието с Монтесори материалите има установени дадени правила, сред които – всеки материал да се върне на мястото, откъдето е взет, да се използва по предназначение и тн.

     3.Детски играчки Монтесори
Монтесори Играчки

Източник: www.pexels.com

В по-голямата си част те са дървени, като идеята е децата да играят с по-естествени и по-топли материали. Те са различна серия „игри“, което именно ги прави по-специални от останалите играчки.

Те са конструирани от педагози. Нужно е преди да се предадат на детето, да се покаже от възрастен как то да извлече максимума от играта с тях.

Детските играчки Монтесори са разделени по категории, като всяка обслужва съответна детска образователна потребност: Математика, География, Биология, Сетивност, Развитие на речта и Практически материали.

Всяка сфера на познание разполага със свои типични играчки. Математиката използва пособия, които помагат на малчуганите да усвоят броенете, смятането, мерните единици и тн.

По география те боравят с глобуси и карти, които им показват разпределението на континентите и и океаните, а също със земни форми, чиято задача е да ги научи какво е това остров, полуостров, езеро и тн.

Биологията е не по-малко важна, давайки познание за структурата на някои видове растения. Също така се насърчава развитието на координацията между очите и ръката, вниманието към детайла и фината моторика.

Практическите материали обръщат вниманието на мъниците към нещата от бита и всекидневието – платове, заключалки и др.

При пособията за сетивност и развитие на речта има съответно играчки, които стимулират детето да учи както цветове, така и знаци и символи.

    4.„Чудото Монтесори“ и други книги за възпитание на деца
Монтесори Книги


Източник: www.pexels.com

Светът изправя децата пред непознати до този момент предизвикателства. От тях се изискват повече гъвкавост, умения и готовност да учат. Всичко това автоматично превръща старите подходи в неработещи подходи.

Нужни са нови – иновативни, дори експериментаторски.

Методът Монтесори е именно такъв. По темата може да се намери литература, която е преведена на български език. Ето няколко книги, които може да ви се сторят полезни за ефективното приложение на метода.

  •     Чудото Монтесори от Елена Тимошенко

Самата авторка на книгата е педагог в системата Монтесори. В своя труд тя дава отговор на няколко ключови въпроса, а именно: manevandpartners

Зaщo нa дeтeтo му e нужнa свoбoдa и дo кaквo мoжe дa дoвeдe тя?

Кaк дa възпитaвaмe, бeз дa нaкaзвaмe и пooщpявaмe?

Кaк дa oбучaвaмe, бeз дa пoпpaвямe гpeшкитe?

Зaщo нямa нуждa oт oцeнки?

Кaк дa възпитaмe у дeтeтo сaмoстoятeлнoст и oтгoвopнoст?

Изводите, които Елена прави са на база нейни лични проучвания, проведени в училища и детски градини Монтесори.

  •     Как да отгледате удивително дете. Методът "Монтесори“ от Тим Селдин

Тим Селдин създава книги, определяна от мнозина за наръчник. Това е практическа програма за родители и учители, които искат за малчуганите спокоен, щастлив и пълноценен живот.

В книгата се набляга на идеята, че периодът от раждането до 6-тата година е най-важният в човешкото развитие.

  • 150 упражнения по метода "Монтесори" у дома от Силви Деклеб и Ноеми Деклеб

Отново педагози, работещи с иновативния подход, са автори на книгата „150 упражнения по метода "Монтесори" у дома“.

Повeчeто от упрaжнeниятa сa прeднaзнaчeни зa дeцa мeжду 2 и 4 години, но имa и тaкивa зa дeцa нa 5 и 6.

Bсички дeйности, описaни в книгaтa, сa aдaптирaни по нaчин, който позволява дa сe прaвят у домa със срaвнитeлно eвтини и достъпни мaтeриaли.

Цeлтa e родитeлитe сaми дa рaботят с дeцaтa си, дa прeкaрвaт повeчe врeмe зaeдно, дa игрaят и дa ги зaпознaвaт с огромното рaзнообрaзиe нa свeтa, бeз дa ги обърквaт и нaтовaрвaт.

  • 60 занимания с моето бебе по системата Монтесори от Мари-Елен Плас

Тази книга е посветена специално на най-малките. Концентрира се върху това как родителите да осигурят приветлива домашна среда, ка да подходят към новороденото още в началото и как да му бъдат от помощ в развитието на способностите.

В книжарниците могат да се открият още много книги, посветени на този новаторски метод.

   5.Обучение в Монтесори детски градини и училища
Монтесори детски градини и училища

Източник: pinterest.com

Ученето по модела на Мария Монтесори се случва в т.нар. класни стаи под ръководството на учителите. Два неизменно съществени компонента от цялата система.

Класните стаи 

Те са красиво изработени и проектирани, за да отговорят на нуждите на децата в конкретна възрастова група.

 Д-р Монтесори открива, че обучение, придобито на база натрупан собствен опит в тези класове води до по-задълбочено разбиране на предметите. Сред тях се нареждат усвояването на език, математика, наука, музика, социални взаимодействия и много други.

Всеки материал в класната стая на Монтесори подкрепя аспект на детското развитие. Стимулира се детето да изгражда връзка между интересите си и наличните дейности, предлагани от средата.

 Цели се създаването на солидна основа за учене през целия живот.

Учителите 

Да бъдеш Монтесори учител е мисия.

Сред задълженията на тези хора не влиза механично повтаряне на заучени уроци, които остават невъзприети и неосъзнати от учениците.

Тяхната работа е много по-важна, защото цели да провокира любопитството и да събуди интереса. Учителите трябва да създават откриватели, а не папагали.

В сърцето на метода Монтесори е застъпена концепцията, че майсторството се постига чрез проучване, изследване, имитиране, повторение, допускане на грешки и трупане на личен опит.

Учителят е този, който грижливо подготвя среда в класната стая с материали и дейности, които отговарят на уникалните потребности на децата.

Така той поставя основите и ги запознава с принципите на самостоятелното учене.

Монтесори учителят има повече от една роля.

В зависимост от нуждите на малчуганите, той може да бъде:

  •     Обучен наблюдател

Тази роля включва умението да се разпознават настроението и потребностите на децата. Понякога те могат да не са в кондиция да учат, а друг път да усвояват нови концепции изключително бързо.

Умението на учителите да наблюдават и да „дешифрират“ нуждите на техните ученици е безценно. То им позволява на база изводите да подберат точните материали, с чиято помощ да научат децата на ново умение или понятие.

Така в зависимост от темпото, с което напредват и чувствата, които изпитват, малчуганите могат да бъдат потопени в по-сложна и абстрактна материя.

  •     Креативен ментор

Това е ролята, в чието превъплъщение учителят е възприеман като ресурс. Той помага и насочва. С напредъка на децата се променя и обстановската в класната стая, която обслужва техните нови потребности.

  •     Основоположник на характер

Това е най-отговорната роля. Тя представя учителя като модел за подражание.

Чрез собственото си поведение и нагласи той моделира и оформя у децата ценности като емпатия, състрадание и приемане на индивидуалните различия.

Насърчава ги да бъдат учтиви и любезни. Обединява съвместните им  дейности, поощрявайки работа в екип, поемането на отговорност, самодисциплината и уважението.

 

Списък на Детски градини Монтесори в София

  1. Детска къща Монтесори

Сайт: www.montessori-bulgaria.com/bg

Адрес:  София 1700, кв. Витоша, ул. Яна Язова №6

Телефон:  0884 032 852

Email: [email protected]

 

  1. Цветна градина Монтесори

Сайт: http://montessori-gradina.com

Адрес:  София 1000, кв. Оборище, ул. Проф. Джовани Горини №3 и ул. 11-ти август №40

Телефон: 0882 655 744

Email: [email protected] и [email protected]

 

  1. Детска градина "Монтесори Хай!"

Сайт: http://www.montessori-hi.com

Адрес: София кв.Горна баня ул.Синьо езеро №9А

Телефон: 0888 684 220

Email: [email protected]

 

  1. Детски център „Детство мое“

Сайт: www.detstvomoebg.com

Адрес: София ж.к. "Младост 2" ул. "Свети Киприян" бл. 256-В

Телефон: 0885 283 636

Email: [email protected]

 

  1. Montessori Little Friends – А House of Happiness

Сайт: www.littlefriends-bg.com

Адрес: София, ул. Уилям Гладстон№ 55

Телефон: 0885 28 45 68

Email: [email protected]

 

  1. Камелини Монтесори

Сайт: http://kamelini.com/bg/

Адрес: София, Княжево, ул. Студен Кладенец 8

Телефон: 0886 17 13 94

Email: [email protected]

 

Списък на Детски градини Монтесори в Пловдив

  1. Детска градина „ДЕЦАТА ОБИЧАТ МОНТЕСОРИ“

Сайт: http://kamelini.com/bg/

Адрес: Пловдив, жк. Тракия,ул.Св.Княз Борис I, Търговски Център Европа, ет.2

Телефон: 0894 748 816

Email: [email protected]

 

  1. Детска Къща "Вален Монтесори"

Сайт: www.montessori-plovdiv.com/

Адрес: Пловдив 4000 ул. Опълченска 1А

Телефон: 0889 66 46 88

Email: [email protected]

 

  1. Детски Монтесори Център „Вълшебство“

Сайт: montessoricenter.eu

Адрес: Филиал 1,5 – 3 години – гр.Пловдив, ул. „Драган Манчов” 5А

Филиал 3-6 години – гр.Пловдив, ул. “Росини” 1

Телефон: Филиал 1,5 – 3 г. - 0876 14 13 30 и Филиал 3-6 г. - 0889 22 83 44

Email:  [email protected]

 

Иновативният подход за обучение и възпитание на децата се практикува и в следните общински детски заведения:

  1. Детска градина "Марица"

Адрес: Пловдив, Северен, УЛ.ПОЛКОВНИК БОНЕВ 27

Телефон: 032/951 888

Email: [email protected]

 

  1. Детска градина "Мирослава"

Адрес: Пловдив, бул. Пещерско шосе 28

Телефон: 032/642350

Email: [email protected]

 

  1. Детска градина "Мир"

Адрес: Пловдив, Център,  ул. „Знаме“ 6, 4002

Телефон: 0882 34 82 22

Email: [email protected]

 

  1. Детска градина „Буратино“

Адрес: гр. Пловдив, район Централен, ул. Загоре 6

Телефон: 032/649 778

Email: [email protected]

 

  1. Детска градина "Майчина грижа"
    Адрес: Пловдив, район Централен, УЛ.ХРИСТО Г.ДАНОВ 33
    Телефон: 032/624-508
    Email: [email protected]
  2. Детска градина Велимира
    Адрес: гр. Пловдив, район Тракия, ул. Стоян Празов 3
    Телефон: 032/682474
    Сайт: www.dg-velimira.com

Списък на Детски градини Монтесори във Варна

 

  1. Частна детска градина "Д-р Мария Монтесори"

Сайт: www.montessori-varna.com

Адрес: гр. Варна ж.к. „Изгрев“, ул."Петуния"55

Телефон: 0877 75 58 77 – Галина Стоянова и 0878 91 77 08 – Красимира Крумова

Email: [email protected]

 

  1. Къща на децата „Шанс“

Адрес: гр. Варна, улица Подвис 84

Телефон: 0896 62 22 01

Email: [email protected]

Децата са любопитни и способни да усвояват заобикалящия ги свят чрез самостоятелна дейност. 

Те трябва да бъдат мотивирани да учат самостоятелно, а родителят и учителят са менторите, които показват пътя.

Тяхната роля е да наблюдават малчуганите, да разбират кога те са готови за придобиването на нови знания и да осигуряват необходимата среда.

Детето трябва да бъде поощрявано да учи онова, което му е интересно. Ако проявява интерес към географията, не бива да се притиска с математиката.

Методът Монтесори подкрепя идеята, че децата ще предприемат крачка към всичко заобикалящо ги, когато са готови.

Може също да ви хареса
x