КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Как да изберем подходящо детско столче за кола?

Как да изберем подходящо детско столче за кола?

Това, което детското столче за кола има като задача, е да намали до минимум вредите, които пътно транспортно произшествие може да нанесе на Вашия малчуган. Както в по-голямата част от Европа, така и в България, използването на детско столче в кола е напълно задължително.

Проучване, направено през последните години показва, че при наличието на столче в колата, безопасността за деца до 2 годинки се повишава със 70%. При по-големите деца процентът е 50. Изборът на правилното детско столче не е толкова лесен. Трябва добре да прецените от какво имате нужда и в същото време какво ниво на безопасност дава закупеният продукт. На пазара в момента разнообразието е огромно и вероятно объркващо за младите родители. За това ние от Malchugani ще се опитаме да Ви улесним с нашата статия по темата.

Полезни съвети за избора на правилно детско столче за кола

Това, което можем да дадем като първоначален съвет, е да проверите дали Вашият автомобил разполага с Isofix конектори. Те се използват за улеснение на родителите при прикрепянето на седалката към задната част на купето. Повечето автомобили разполагат с такива, като се намират между задните седалки и облегалки. Също така, преди раждането на Вашия наследник, е добре да опитате да поставите няколко различни детски седалки на коли на Ваши приятели.
детско столче за кола

Още едно улеснение, което можем да Ви дадем, е да проверите упътването на столчетата и това дали те са съвместими  с колата. Също така можем да кажем, че не е добра идея да се купува столче за кола, което е втора употреба. Никога не може да бъдете сигурни дали не е повредено от инцидент, дали не липсва някоя част, или изобщо е съвместимо с колата Ви.

При избора на детско столче, внимавайте много за това каква материя ще бъде то. Познавайки добре малчуганите, можем да кажем, че често се случва седалката да се сдобие с петна. За това са подходящи седалки, които са с гладка материя или с непромокаема. Не е добре да закупувате столчета с релефна тапицерия или такива, които попиват влага.

Кои са най-сигурните бебешки столчета?

Един от най-често задаваните въпроси от младите родители е: Как да избера най-безопасната седалка за моето дете? Всички бебешки седалки трябва да отговарят на стандартите на Европейския съюз – “ECE R44/04” и “ECE R129”. Абревиатурата за “ECE” е “Economic  Commission of Europe” – Икономическа комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН).
детско столче за кола

-          Стандартът “ECE R44/04” - "Единни предписания относно одобрението на устройства за обезопасяване на деца пътници в моторни превозни средства ("системи за обезопасяване на деца")".

-          Стандартът “ECE R129” -  "Единни разпоредби относно одобрението на усъвършенстваните системи за обезопасяване на деца в моторните превозни средства (ECRS)".

Към днешна дата всички бебешки столчета трябва да отговарят на тези стандарти, което значи, че са сигурни. Има обаче няколко неща, които могат да наклонят везните към един или друг модел:

-          5-точков колан – това е система, която се състои от пет колана – два минават през рамената, два през кръста и един между крачетата и се закопчават с тока при корема. Този тип колани са по-сигурни от 3-точковите, тъй като разпределят по-добре силата от удара при евентуален инцидент на пътя. Освен това детето ще бъде закопчано добре и няма да може да се измести в опасна позиция.

-          Протектор за странични удари – проучване показва, че близо 25% от сблъсъците са отстрани. За това е хубаво столчето, което избирате, да има подобна протекция. Важно: Все още не съществува стандарт на ИКЕ на ООН за качеството на страничните протектори. При закупуването на столче, ако е описано, че моделът предлага по-добри протекции при страничен удар, може да подложите това под сериозно съмнение.

Какви размери бебешки столчета има на пазара и как да изберем правилния?

В зависимост от килограмите и възрастта, на която е Вашето дете, столчетата са разделени на три основни групи:
детско столче за кола

-          Група 0 – този вид седалки се препоръчват за най-малките. Изискването при тях е бебедо да бъде по-малко от 10 кг.

-          Група 0+ - това са седалки, които се поставят с гръб към посоката на движение. Подходящи са за деца до 13 кг. или около 13/15 месеца. Има модели, които могат да бъдат прикрепяни и към детската количка, което е огромен плюс.

-          Група 1 – тези седалки вече обръщат малчугана да гледа в посока на движението. Препоръчват се за деца между 9 и 18 килограма, или между 9 месеца и 4 години.

-          Група 2/3 – тези седалки са за най-големите. Подходящи са за деца между 12 и 36 килограма или между 3 и 12 години.

В заключение можем да кажем, че безопасността на детето по време на път е приоритет и изцяло пада върху родителите. Изберете добре бебешкото столче за Вашата кола, премерете и се съобразете с модела и това дали е съвместим с моторното превозно средство.
Други 8 съвета за безопасност на бебетата може да научите от нашата статия по темата.

Може също да ви хареса
x