КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Защо са важни имитиращите и ролеви игри?

Защо са важни имитиращите и ролеви игри?
Всички малки деца придобиват знания за света около тях не само възприемайки го директно, но и представяйки си. Виждали ли сте вашият малчуган да използва някакъв обект, за да си представя друг предмет, явление или действие? Едно от най-честите въплъщения на момиченцата често е да бъдат принцеси, а на момченцата - рицари или супер герои. Всъщност в това няма абсолютно нищо лошо, защото кой не би искал да има в дома си един бъдещ супер герой? По този повод, днес ви представяме няколко причини, поради които имитиращите/ролевите игри са важни за възпитанието на вашето дете. Надяваме се те да ви накарат да се замислите следващия път, когато вашата малка принцеса ви покани на въображаемо „чаено парти“ и охотно да седнете на нейната маса...

#1. Развиват социални и емоционални умения

Неслучайно в детските градини и класните стаи често има специално обособено място за театър и ролеви игри. Най-новите проучвания сочат, че ролевите игри предоставят на децата един микрокосмос на живота, стимулиращ ги да покажат умения, които вече са научили на практика. Ролевите игри и имитацията служат като инструмент за изграждане на социални и емоционални умения на нашите малчугани. Ангажирайки се в това да се правят на някого другиго или да играят театър, те всъщност експериментират с различните роли в живота. Интересен и много полезен метод е кооперативната игра. Чрез нея малчуганът усвоява умението да се редува с останалите, да носи отговорност и да подхожда креативно. "Изиграването" на различни персонажи и герои му дава възможност да се постави на мястото на другия. Това учи децата на съпричастност към околните. Освен това, подобен вид игри изграждат самоувереност у тях, когато откриват, че могат да бъдат и някой друг, дори преструвайки се. Тъй като в ранните години, децата току що са започнали да разбират разликата между фантазия и реалност, ролевите игри могат да имат наистина интересен ефект върху тях. Така например изигравайки член на семейството или измислен персонаж, те успяват да направят разлика между пресъздаване и реалност.

#2. Усъвършенстват езиковите умения

Вероятно сте чували израза, че „децата са като гъби и попиват всичко“. Истината е, че често малчуганите повтарят фрази, които са чули от родители и приятели, но също така и от анимационни филмчета. Ако се вслушате в диалог от игра на деца, ще чуете добре познати реплики, а може би и своите собствени? Игрите с приемане на чужда роля им помага да разберат силата на езика и неговата красота. Освен това, чрез преструвката децата получават възможността да организират по нов начин случката – така, както те искат да се е случило. Имитиращите игри обогатяват още речника на децата, а за да ускорите и подобрите процеса ви представяме следното упражнение:
  1. Въведете тема със специфични думи, като например включващи любимата детска играчка на вашия малчуган.
  2. Ако тя например е куче, разкажете му повече за различните породи кучета.
  3. За да бъдете още по-добър родител, помислете за списания или книги на въпросната тематика.
Така детето ще упражнява четенето си, рисувателните си умения и дори комуникативните такива. Театралните игри също са добра алтернатива, а защо не и измислен разговор по телефона с играчка тип "телефон"?

#3. Карат детето да мисли

Помислете за ролеви игри, които да съдържат проблеми за решаване. Подобен тип игри оставят трайни спомени, на съзнателно и подсъзнателно ниво и носят на детето увереност, че може да се справя само в живота. Заложете на ситуация, която да се опита да изиграе, без значение колко театрален реквизит или подръчни средства имате вкъщи. Важно е усилието от страна на детето – колко мислене и креативност ще вложи вашия малчуган в играта.

#4. Подхранват въображението

В днешно време информацията се предоставя директно на децата от страна на анимационни филмчета и медиите. По този начин не се стимулира тяхното въображение. И тук също на помощ идват ролевите игри. Обособете кът вкъщи, специално пригоден за подобен вид занимания. Така например можете да си направите "къща в къщата", която да направите от стари дрехи, обувки, раници, шапки, одеяла, столове и още каквото се сетите. Хубаво е вътре в нея да има още предмети от вашия домашен бит като например: - Стари телефони, указател, списания - Прибори за готвене, чинии, пластмасови принадлежности и др. - Всякакви плюшени играчки - Използвани билети, чужди монети, картички;

Заключение

Децата растат с всяка минута, това знае всеки родител! За да растат те свободни да изразяват собствените си емоции и чувства обаче, е добре да ги стимулираме да бъдат такива, каквито самите те искат. Вярвате или не, навлизайки в една дори измислена ситуация, децата се променят. Тъй като са още в крехка възраст, всяко тяхно малко действие е придобиване на ценен опит, който могат да и ще използват в бъдеще. Въплъщавайки се в определен тип роля, вашият малчуган придобива нови умения, предизвиква себе си и се самоусъвършенства. Затова, стимулирайте ги да го правят чрез имитиращите и ролевите игри! Ако се чудите откъде да започнете, натиснете линка отдолу, за да разгледате някои от нашите предложения. Желаем ви хубав ден! >> Разгледайте ролеви игри в нашия онлайн магазин
Може също да ви хареса
x