КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

10 игри за деца от целия свят

10 игри за деца от целия свят
Всички деца по света обичат да играят. Игрите са не само източник на забавление. Те помагат на малчуганите да развиват своята мисловна дейност, логика, въображение и креативност. Различни специалисти  споделят, че игрите са от съществено значение за развитие на едно дете. Всяка държава има своите игри и обичаи, с които месните деца се забавляват. Някой от тях са широко разпространени по целия сват, но навсякъде се срещат под различно име. С тази статия имаме за цел да ви запознаем с 10 игри, на които децата от различните държави играят.

Финландия

Afrikan tähti (Звездата на Африка) е типична семейна игра във Финландия. Разработена е през 1951г. Играе се върху дъска с изображение на Африка. Предметът на играта е да се търсят диаманти върху картата на континента, като целта е да се намери най-големият диамант, на който е кръстена играта. Afrikan tähti помага на децата да се запознаят с видовете животни, които обитават Африка.

Германия

Fröbelstern (Фрьобелна звезда) е традиционна декорация във формата на триизмерна звезда. Децата в Германия обичат да се занимават с нейната изработка. Тя се прави от четири хартиени лентички. За да й се създаде блясък, тя се потапя в парафин и след това се поръсва с блестящи частици.   

 Гана

Аmpe e активна игра, която наподобява танц. В нея са включени много пляскания, пеене и скачане. Най-добре се играе в група от четирима или повече участници. Измежду тях се избира лидер, който останалите играчи заобикалят. Неговата цел е с подскоци и пляскане да изиграе всеки един от участниците. Ако не успее, той трябва да предаде лидерската позиция на този, който го е победил. Играта печели участникът, който достигне 10 точки. https://www.youtube.com/watch?v=LhaZf2M_hlY   

Унгария

Унгарската игра Rubik kocka е познато у нас като Кубчето на Рубик. Тя е широко разпространена по целия свят. Създадена е през 1974г. от Ерньо Рубик. Кубчето представлява 3-D пъзел в различни цветове. Играта се играе от малки и големи. Тя развива много добре логическото мислене. Ежегодно се организират много състезания по нареждане на кубчето.   

Индия

Играта Carrom се играе на табла. Нейната концепция се доближава до тази на билярда. Популярна е в Непал, Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка. Carrom е сред предпочитаните семейни игри в изброените райони. Често се играе и на обществени места. Много кафенета и заведения стават домакини на месни състезания по Carrom. В различните райони съществуват различни стандарти и правила на играта.

Италия

Il Lupo mangiafrutta (Вълкът, който яде плодове) е класическа италианска игра за деца. Играе се в група. Правилата на играта са доста прости. Едно от децата приема ролята на вълк, а останалите деца от групата си измислят име на плод. Вълкът застава пред децата, а плодовете се нареждат в права линия пред него. Играчите провеждат кратък диалог. Вълкът назовава плод и детето, което отговаря на това име започва да бяга около останалите деца. Целта е то да се върне на мястото си без да бъде хванато и „изядено”. Ако вълкът достигне детето - плод , двамата участници си разменят местата.

Япония

Uta-garuta (или Hyakunin Isshu ) e типично японска игра и се играе със специални карти.  На всяка карта има написана поема. Общият брой на поемите е 100. Приети са различни подходи при играта. Целта е играчът да успее да прочете поемата, която е започнал. В Япония е прието Hyakunin Isshu да се играе около периода на японската Нова година. https://www.youtube.com/watch?v=itmFw66_QHE    

Кения

В Кения Galimoto наричат домашно изобретен автомобил за игра от тел. Много месни деца от малки знаят как да си го направят сами. Поради големият интересът на туристите към Galimoto,  колата започва да се прави и с търговска цел.

Филипини

Sunka е филипински игра, която се играе от двама участници. Бордът й е направен от дърво. В двата му края са издълбани 2 големи купички, а по средата 6 по-малки. Целта на играта е участниците да преместят пулчета, които са елемент от комплекта в двете крайни купи. Това става с различни математически подходи.

Русия

Mozaika (мозайка) е една от любимите игри на децата в Русия. Препоръчва се за деца над 3 годишна възраст, заради прекалено малките елементи, които се съдържат в нея. Играта е съставена от куп разноцветни клечки, които трябва да се подредят по определен дизайн. Също така играчът имат свободата сами да си измислят дизайни, по които да сглобяват цветните клечки.

Заключение

В много от игрите са взети мотиви от местния фолклор на съответните държави. Всяка от тях може да бъде интересна и полезни на всяко дете по света въпреки културните и социалните различия. Споделете статията с вашите приятели, за да може да достигне до повече родители и деца.
Може също да ви хареса
x