КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

9 начина да развиете самоувереност във вашето дете

9 начина да развиете самоувереност във вашето дете
Всички изграждаме едни от най-ярките черти в характерa си още в ранна детска възраст. Тогава се формират много от нашите навици и възгледи за живота. Доказан факт е, че всичко, което преживяваме в детството си ни белязва за цял живот и в някои случаи може да остави силна емоционална травма в съзнанието ни. Без съмнение децата имат нужда от oкуражаване без значение дали хвърлят топка или рисуват кръг. Но детето ви може да свикне до такава степен с тези ваши хвалби, че да не осъзнава кога неговите постижения наистина заслужават аплодисменти. Децата също усещат, когато преувеличавате и в един момент може да започнат да игнорират вашите комплименти. Нашият съвет е: не хвалете детето си, ако е направило нещо, което е трябвало да направи. Когато си мие зъбите или си хвърли мръсната тениска в коша за пране едно просто „благодаря” е достатъчно. А в допълнение днес сме ви приготвили 9 съвета за това как да развиете самоувереност във вашето дете:

#1. Няма как да го предпазите от всичко

Нормално е да искате детето ви да не бъде наранено, да не губи самоувереност и да не прави грешки, но като го уредите да отиде на рожден ден, на който не е било поканено или помолите треньора да го пуска в повече игри, не му правите услуга. Децата имат нужда да знаят, че е нормално да се провалиш, да си несигурен, нервен или ядосан. Те ще постигнат своите успехи, преминавайки през различни препятствия и изпитания, а не като вие вървите пред тях и премахвате всяко едно малко камъче от пътя им.

#2. Оставете го да взема собствени решения.

Когато детето има шанса да прави собствени избори от ранна възраст, то става по-уверено в преценка си. Самоувереността идва с опита… Ако не давате право на глас на детето си, това ще окаже пагубно влияние върху неговото бъдеще. Рано или късно то ще се изправи пред живота и вие няма да сте там, за да вземате всички решения вместо него.

#3. Подкрепете го в интересите му.

Давайте му голям избор от различни дейности и когато то избере нещото, което най-много му харесва го подкрепете. Хобитата помагат на голяма част от децата, на които им е трудно да се впишат в училище. Може да използвате хобито му и като повод да се запознае с нови деца.

#4. Лична самооценка

Една от най-трудните задачи във възпитанието е, да откриете златната среда. Важно е да накарате детето да изгради реална самооценка за себе си, която да го кара да се чувства добре и наистина да съвпада с неговите знания и умения. Много родители често хвалят децата си прекалено много, глезят ги и ги карат да се самозабравят. Животът на тези деца в последствие никак не е лек. Често те се превръщат в егоисти, по-агресивни са от останалите и подхождат доста високомерно към всяко едно нещо.

#5. Бъдете негов пример

Вие сте тези, които имат най-силно влияние над живота на вашите деца. Децата повтарят почти всичко, което правите вие. Затова следващия път, когато влезете в конфликт обърнете внимание как се държите и какъв пример ще дадете на детето си. Много е важно вие самите да сте самоуверени и да се държите на положение, ако искате и децата ви да са. Бъдете внимателни, защото вашият модел на поведение е от най-голямо значение, когато става въпрос за изграждането на детето ви като личност.

#6. Обръщайте внимание на проблемите му

След дългия ден в офиса това, че някой е счупил любимия химикала на детето ви може да ви се стори нещо незначително, но не прибързвайте да реагирате, защото без дори да усетите ще нараните детето си. Никога не забравяйте, че техните изживявания са не по-малко важни от вашите. Отнасяйте се сериозно към техните проблеми и ги изслушвайте, защото, ако не го правите рано или късно те ще започнат да се чувстват незначителни и ще приемат факта, че техните чувства са маловажни.

#7. Не го обвинявайте и не му се присмивайте

Разбира се, че не трябва да оставяте детето си да прави какво си иска, но все пак се старайте да не го критикувате прекалено много. Границата в това отношение е изключително тънка и докато се опитвате да научите детето си на това кое е правилно и кое не, може да породите в него комплекс за малоценност, който да му изиграе лоша шега в бъдеще. Също така не забравяйте, че и вие сте минали по техните стъпки. Колкото и наивни да са децата понякога се учат от собствените си грешки, също като нас. Затова понякога е добре да сдържате смеха си и да спестите закачките си, защото макар и казани на шега те могат да оставят белег в съзнанието на детето и да го наранят.

#8. Не им слагайте епитети

Децата са големи пакостници и рядко се замислят за действията си, което често води до гнева на техните родителите. Когато сме изнервени често не мислим какво говорим и тази чисто човешка черта може да въздейства доста отрицателно върху самочувствието на детето. Вие може да не мислите наистина епитетите, с които наричате детето си в такива моменти, но то не знае това и лесно може да ви повярва.  

#9. Нереалистични очаквания

Всеки родител иска неговото дете да успява, но някои родители се самозабравят и започват да изискват прекалено много. Няма нищо лошо да имате големи амбиции за вашето дете стига те наистина да се базират на нещо истинско. В такъв случай шансът детето ви да постигне целите си е съвсем възможен. Амбициите ви обаче трябва да са реалистични, защото в противен случай можете да навредите значително на самоувереността на вашето дете. Това е от нас, мили родители. Много се надяваме, тези съвети да ви помогнат в отглеждането на вашите малчугани. Ако пък имате нещо да допълните, ще се радваме да видим вашия коментар в секцията отдолу. До скоро!interkeramos
Може също да ви хареса
x