Без категория

Ползите за малчуганите от източните бойни изкуства

Източните бойни изкуства са много увлекателни и полезни за здравето на малчуганите. Те много добре развиват детското тяло и ум. Известно е, че във всички бойни спортове има агресия и много деца искат да демонстрират наученото от тренировките сред връстниците си. Затова е важно да се избере подходящ треньор, който да може правилно да предаде философията на източните изкуства върху малчуганите и да ги научи как да се контролират и да не нараняват околните.В следващата част на статията ще представим най-популярните източни бойни изкуства, които се практикуват у нас. Тази информация ще е от полза за родителите, които се колебаят кой спорт да изберат за своите деца.

 Таекуондо

Превежда се “пътят на ръцете и краката”. Това бойно изкуство се популяризира след Втората световна война, непосредствено след прекратяването на японската окупация в Корея. Таекудондото е олимпийски спорт, за който има данни, че се практикува от над 30 милиона души в над 100 различни държави, а около три милиона от трениращите имат черен колан. Повечето движения в него се изпълняват с краката. Таекудондото развива много добре физическите и умствените умения при децата, и затова с него се правят много демонстрации на чупене на плоскости с ръце и крака. В този спорт има строги правила, и заради тях травмите от неговото практуване са изключително редки на фона на другите спортове.

В таекуондото има заложени 10 мо0рални правила, които се предават по време на тренировките от учителите към трениращите:

  1. Бъди верен на страна си.
  2. Бъде достоен син/дъщеря на своите родители.
  3. Бъди верен на своя партньор в живота.
  4. Обичай своите братя и сестри.
  5. Бъди верен приятел.
  6. Уважавай по старите от те.
  7. Уважавай и се доверявай на учителите си.
  8. Помисли добре, преди да посегнеш на друго живо същество.
  9. Никога не отстъпвай в бой.
  10. Винаги завършвай започнатото.

Трениращите таекудондо придобиват много умения, сред които са издържливост, баланс, бързина, гъвкавост и сила.

За развитието на бързината при децата също така се препоръчва играта от нашия магазин Туистър.

Айкидо

Айкидото е бойно изкуство създадено в Япония около 1900 година. В неговата основа е заложено да учи как да се използва силата на нападателите срещу самите тях. Практикуващите се учат как с умни движения да обезоръжават нападателите и в същото време да не ги нараняват.  С цел защита в тренировките по айкидо се включват различни оръжия.  Най-често се използват мечове, тояги и ножове. Айкидото е препоръчителен спорт за мудни и тромави деца, защото движенията в него са меки и плавни. Един от най-известните последователи на този спорт е Стивън Сегал.

Карате

Карате означава “празна ръка”, защото в него рядко се използват оръжия. Това изкуство е известно още от 1300 г., но във вида, в който се преподава днес се появява с труда на Анко Итос през 1908 г. В този спорт се използват активно и крака и ръце. Основната му цел е самозащита срещу противника. Един от най-известните последователи на каратето е Брус Лий.

Кунг фу

Кунг фу, наричано още Ушу е едно от най-древните бойни изкуства в света се и изучава и практикува от монасите в манастира Шаолин. Разпространено е от китайския император Хуангди, който заема трона през 2,698 п. х.

В различните школи  се срещат различни форми на кунг фу . В него на голям почит са философията и морала. Както повечето източни изкуства и ушуто се тренира с цел самозащита и развитие на тялото и ума. Известни последователи на кунг футо са Брус Лий, Джет Лий и Джеки Чан.

Винг чун

Това е стил Кунг Фу. Теорията за неговото възникване гласи, че го е създала жена. Винг Чун дава възможност с кратки и прецизни движения да се постигне максимална ефективност при самозащита. Тренировките развиват синхрон, тайминг, бързина, ловкост, висока концентрация и силна вътрешна интуиция. Винг чун в България се практикува сравнително от скоро. Голяма популярност придоби след създаването на фила Ип Ман, който е част от историята и разпространението на бойното изкуство. Последователи на Винг чуна са Чък Норис, Брус Лий, Дони Йен, Стивън Сегал.

Джудо

Джудото е японско бойно изкуство, което е създадено от Кано Жигоро. Той е бил малтретиран от своите връстници и това го мотивира да придобие умения по различни бойни изкуства като добавя и негови елементи. Така се появява джудото. В превод то означава “мекия начин”. Джудото тренира самозащита и използването на силата на противника срещу самия него.  Бойното изкуство се фокусира върху хвърлянията и борбите по земята. В него са включени много ключове и атаки, които задушават противника.  Известни последователи на джудото са Гай Ричи и Владимир Путин.

Заключение

Споделете ни вашето мнение и наблюдения за бойните изкуства в коментар.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *