КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Спомени от детството през 90-те

Спомени от детството през 90-те
С носталгия си спомняме за нашето от 90-те години. Тогава нямахме социални мрежи и реалити формати. Имахме много приятели, с които се събирахме и играехме на различни игри по цял ден. Всичко беше много просто и обикновено, но бяхме много щастливи деца. За съжаление нямахме възможността да заснемем всички моменти, които сме преживели с нашите приятели, но имаме запечатани безценни спомени в нашето съзнание. Всяко поколение си има своето очарование, но в тази статия ще разкаже за поколението, което израстна през 90-те години на миналия век.

Игрите пред блока

По цял ден играхме с децата на различни неща. Най-разпространените игри бяха стражари и апаши, криеница, „Капитане, какво е морето”, прескочи ластик, дама и много други. Правихме си къщи и бази сред дърветата.

Пари от листа

Листата на дърветата възприемахме като пари. Използвахме ги, когато играехме на хотел, на ресторант, на магазин. Всяко нещо си имаше цена и се плащаше с определен брой листа. Най-много „пари” беряхме от ореховите и черешовите дървета.

Къща в храсталаците

Храстите бяха перфектното място да играем на къща. Всеки избираше да бъде определен член от семейството и след това избираше част от храста, която да бъде неговата стая. Имаше си определени места за кухня, тоалетна и баня.

Ястия от пясък и кал

Това беше любимата игра на момиченцата. Те правеха в комплектите от детските сервизи различни деликатеси. Повечето бяха приготвени от кал и вода. Декорациите се правеха с камъчета, цветя и листенца.

Стрелба с фунийки и бъз

Момчетата много обичаха да се стрелят с тръбички. В тях се пъхаха ръчно направени фунийки от листи или плодове от черен бъз. Материалът се изстрелваше като тръбичката се продуха с уста от едната страна. Беше много забавна игра, но много неприятна, когато те уцелят с бъза.

Филиите с лютеница

Филиите с лютеница си остават най-голямата класика от 90-те години. Игрите с децата бяха толкова приятни, че много от нас забравяхме да се приберем да ядем. Затова нашите родители ни правиха сандвичи с лютеница, които ядохме сред децата, докато играем.

Милион и едно желания

На всеки празник даваха любимото предаване на всички деца „Милион и едно желания” с кака Лара. По време на неговото излъчване нямаше никой на улицата. Всички деца бяха пред телевизорите. Предаването беше интересно с това, че го даваха през целия ден. В него изпълняваха желанията на деца, които предварително писмено бяха заявили желанието си за филмче, което да бъде излъчено по телевизията.

„Само още 5 минути”

Когато станеше време за вечеря, през сълзи на очите молехме нашите родители да ни оставят още малко да играем с децата пред блока. Толкова беше увлекателно, че се страхувахме да не изпуснем нещо важно, ако се приберем по-рано.

Летните ваканции на село

Когато бяхме по-малки деца, почти през цялото лято баба и дядо ни гледаха на село. Имахме невероятна свобода. Ядохме домашни плодове и зеленчуци от градината. Играехме в пясъка, играехме с домашните животни на двора. Катерехме се по дърветата. Помагахме на нашите баби в подготовката на зимнината.

Миришещите картинки

Майките ни купуваха тефтерчета с определен брой еднакви картинки. Разменяхме си ги със съучениците и приятелите. Целта беше всеки да събере повече различни картинки в колекция. Някои варианти бяха дефицит и се намираха много трудно. За да получиш рядко срещана картинка, трябваше да размениш за нея поне 3 картинки, които не се повтарят.

Гледахме Cartoon Network

В началото на нашето детство кабелната телевизия беше голяма екстра. Бяхме много щастливи, че се появи канал, по който вървяха детски филмчета почти денонощно. Преди това гледахме детско от видео касети или от националния ефир. За съжаление филмчетата за деца по телевизията се излъчваха само в определени часове.

Вкусните гозби на мама

Пред 90-те не се ходеше толкова често на ресторанти, както в наши дни. Тогава почти всички се хранеха в домашни условия. Това предразполагаше майките да готвят повече. Техните гозби бяха невероятно вкусни.

Белези по колената

Със сигурност при много от Вас са останали белези по краката от детството. Факт, е че всички деца имахме ожулени колене и лакти. Случваше се, когато играем да се спънем или да паднем от дърво. Раните бяха част от нашето ежедневие.

Сандвичи за рождените дни

Родители ни правеха рождените дни в домашни условия. На всеки рожден ден имаше много храна. Беше популярно да се приготвят сандвичи. Като сред тях имаше голямо разнообразие. При посрещането на гостите, първо се започваше със сандвичите, след това идваше реда на тортата със свещите и след това почваха игрите.

Играехме без притеснения

Играехме на цимента, на тревата и ходехме боси. Не се притеснявахме, че може да хванем някоя болест от мръсотията и микробите около нас. Тогава боледувахме сравнително рядко.

Слушахме музика от касетофон

Купувахме си касетки с музика и давахме на нашите приятели да си ги презапишат, за да не дават пари за същата касетка. Нямахме интернет, от където да сваляме песни. Сами си набавяхме текстовете на любимата музика, докато я слушаме. Когато слушахме дадено парче, на определени периоди спирахме записа и записвахме на лист чутото. След това си разменяхме текстове на песните с нашите приятели и ги учихме.

Шиехме сами дрехи за куклите

През 90-те години почти нямаше по магазините дрехи за кукли. Момиченцата сами измисляха и шиеха тоалети за куклите. Много често майките се включваха в този процес.

Заключение

Надяваме се с тази статия да сме успели да Ви върнем в детството. Със сигурност пропускаме още много интересни игри, които бяха актуални през 90-те години на миналия век. Ще се радваме да ги добавите в коментар.
Може също да ви хареса
x