КОЛИЧКА

ОБЩО:

0,00 лв

КУПИ СЕГА

Бъди сред първите, които научават за нашите най-специални промоции и любопитни новини от света на детските играчки.

Единственото, което трябва да направиш, е да си въведеш имейла в полето отдолу и да натиснаш бутона за потвърждение.

Ние ценим високо вашата сигурност и никога няма да ви изпращаме спам.

Като използвате сайта на Малчугани.COM, Вие се съгласявате и декларирате, че сте запознати с нашите Политика за Използване на Бисквитки и Декларация за Поверителност на Личните Данни.
0,00 лв
Клуб "Рожден ден"

Играчки според възрастта

Играчки според възрастта
Играчките са от съществено значение за развитието на психическите и физическите функции на малчуганите. Затова е важно да се съобразяваме при техния подбор. В момента на пазара има огромно разнообразие от играчки и това води до объркване при избора на подарък за децата.

Всяка една детска играчка е създадена с определено предназначение. Когато купуваме подаръци за децата, трябва да ги съобразяваме с възрастта и интересите на детето. В противен случай рискуваме да купим играчка, която няма да бъде полезна и използвана. Има много родители, които зариват децата си с куп играчки. По този начин те смятат, че показват по-голяма любов към детето си. Този подход не винаги има положителен ефект върху децата. Когато малчуганите имат много играчки, те не могат да играят с всяка от тях. Много от подаръците остават неизползвани и захвърлени. Същото се случва, и когато децата получават играчки, които не са съобразени с техните години и интереси. Затова се смята, че тяхното качеството е по-важно от тяхното количество. Само правилно избраните подаръци могат да носят радост на децата. Затрупването на децата с прекалено много играчки се отразява неблагоприятно върху тяхната концентрация. Когато имат по-малко подаръци, те са по-внимателни с тях и ги ценят повече. Децата започват да включват една играчка в различни ролеви игри и по този начин стимулират и тяхната креативност. Доказано е, че тези деца, които имат по-малко играчки, са по-склонни да играят с други деца. Това допринася за тяхното социализиране от малки. Ако не можете сами да прецените каква играчка да купите на вашето дете, по-добре се консултирайте с продавач-консултантите в специализираните магазини. Те са добре обучени с решения за детски подаръци за деца от всички възрастови групи. За бебетата до 6 месечна възраст се препоръчат играчки, които да развиват техните сензорни възприятия като зрение, слух и осезателност. Такива са предложенията с ярки цветове. Най-предпочитани са играчки в жълт, оранжев или червен цвят. През първите три месеца от раждането на детето е най-добре да се купуват дрънкалки, които не са чупливи и могат лесно да се мият. През следващото тримесечие се препоръчва закачането на различни цветни дранкулки и висулки на бебешкото легло, които да издават приятни звуци. За бебетата от 6 месеца до 1 година се препоръчват играчките, които да работят в насока усъвършенстването на координацията на очите и ръцете, както и възприятията за звук и материя. В тази възраст бебето започва да различава всички цветове от дъгата и ограниченията при съображенията за цвят на подаръците отпадат. С приближаването на годинката подрастващите започват да удрят играчките една в друга и да ги хвърлят по земята. Затова е желателно да се избират меки играчки или дървени кубчета. Много подходящи са играчките, които лесно могат да се завъртат от бебето. Те допринасят за усещането на причинно-следствената зависимости между действията. През второто шестмесечие бебето започва да опитва вкусовите качества на всичко, до което се докопа. В тази връзка се препоръчват гризалките.
 
При  децата от 1 до 3 години активно се развива фината моторика (фините движения на пръстите на ръцете). Според д-р Мария Монтесори с развитието на моториката на ръцете при малчуганите, се развива и техният умът. В тази връзка са подходящи играчките Монтесори за деца под формата на кубчета, пирамиди и други фигури, които могат да се разглобяват на едри части и да се сглобяват отново. Също така се препоръчват големите пъзели и конструктори. Около осемнадесетия месец децата започват да прохождат. Много подходящи за случая са топките и балоните с ярки цветове, които стимулират децата да тичат след тях. Около втората годинка малчуганите започват да се качват и слизат по стълби и предмети. Затова е добре да се подаряват играчки, които да стимулират физическата им активност. Такива са животните на колелца, количките, пумпалите, тротинетките, куклените къщички и други. Развитието на децата между 3 и 5 години става много бързо. Тук идват на помощ по-сложните играчки, които да развиват детските фантазия и логическото мислене. Подходящи са по-сложните пъзели и конструктори. През този период малчуганите се занимават с различни сюжетни игри. Препоръчват се фигурки на хора и животни. С тях детето може да си създаде различни ролеви игри. Такива са игрите на семейство, училище, зоопарк и други. В този период децата започват да различават половете и да се интересуват от нещата, които касаят техният собствен пол. Голямо удоволствие за малчуганите е да си играят с вещите на своите родители. Децата над 5 годишна възраст могат сами да си избират играчките и по този начин да улесняват родителите си при избора на подаръци. Тук все по-силно трябва да се наблегне на предложенията, които развиват логическото мислене. Такива са сложните пъзели и конструкторите с дребни частици. В тази възраст децата много обичат да рисуват. Препоръчват се различни оцветявки, боички и други принадлежности, които да стимулират творческата изява на детето. Психолозите отдават много важна роля на книгите. Те препоръчват редовно да се четат приказки на малчуганите. Това дава отражение за по-нататъшното отношение на децата към книгите.

Заключение

Във всяка възраст децата имат различни интереси и възприятия. Поради тази причина е важно да изберете подходящите играчки за тях, за да помогнете за тяхното развитие и забавление. В нашия сайт ще откриете всичко необходимо - от подарък за бебе, до такъв за всяка една възраст. Тук може бързо и лесно да изберете играчки, според възрастовите характеристики на вашето дете.
Може също да ви хареса
x