Без категория

7 групи храни за менюто на вашето дете

Здравословното хранене е важно през целия жизнен цикъл на човека. При децата, обаче, то е важен фактор за правилното протичане на техния растеж и развитие. В тяхното меню трябва да присъстват колкото се може по-голямо разнообразие от храни, за да получат повече полезни вещества.

Различните автори по диетология и хранителни режими комбинират храните в различни групи. На база прочетеното от тях, ще представим тези комбинации и техните ползи, които имат върху детския организъм.

Първата група храни това са протеините. Те са основния градивен елемент на организма. От тях са
изградени органите, мускулната тъкан, кожата, костите и косата.  Протеините играят важна роля в обмяната на веществата и имунната система на човешкия организъм. Съдържат се в месото, рибата и яйцата.

 

Желателно е в менюто на децата да се сервира месо, което не е мазно. Рибни продукти и яйцата, които да са пресни. Не се препоръчват храните в консервиран вид.

Към втората група храни спадат млякото и млечните продукти: кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал. Чрез тях се внасят почти всички незаменими мастни киселини в организма на детето. Млечните продукти са голям източник на калций, който подпомага развитието на костната система.

Старайте се да избирате храни, които отговарят на българските стандарти за качество.

Към третата група храни спадат варивата – семената на растенията от семейство бобови: боб грах и леща. Към тази категория са включени и ядковите плодове: бадеми, лешници, орехи. Тези храни снабдяват детския организъм с богат микс от хранителни вещества. Отличен източник са на фибри, аминокиселини, калий, магнезий и желязо.

Представителите на четвърта група храни са мазнините – краве масло и зехтин. Благодарение на тях се доставят мастноратворими витамини в организма. Тази категория храни подпомагат усвояването на белтъчините.

Старайте се да не включвате маргарин в менюто на детето. Той се води като изцяло изкуствен заместител на животинските мазнини.

Към петата група храни спадат зеленчуците: домати, краставици, картофи, чушки, зеле, зелен фасул, моркови, магданоз, целина, ряпа, репички, маруля, тиквички и други. Те задължително трябва да бъдат включени в дневното меню на малчуганите. Зеленчуците са основен източник витамини, целулоза, минерални соли и вода. От тях може да приготвяте вкусни салати и сокове.

Шестата група храни е съставена от плодовете и плодовите сокове: ябълки, ягоди, праскови, кайсии, грозде, сливи, череши, вишни, дини, пъпеши, лимони, портокали, смокини, мандарини, форми и други. Те доставят на организма голямо количество плодови киселини, плодова захар, фибри, минерални соли, каротин, много витамини и багрилни вещества.

Към седмата група спадат зърнените храни и захарта: хляб, овесени ядки, макарони, захарни изделия. Тази категория е също много важни за организма на децата, въпреки изписаната критика за нея. Трябва да се има предвид, че тези храни са основният източник на енергия в организма.

Хлебните продукти на пазара са с много съмнителен състав. Стремете се да ги купувате директно от пекарни или да си ги приготвяте в домашни условия.

Захарните изделия са сред любимите храни на децата. Те трябва да са допълнение към хранителния режим, а не заместител. Най-разумният избор сред тях е шоколадът. Той се препоръчва пред вафлите, бонбоните и газираните напитки.

Редом с полезните храни при децата е важно да се изградят и някой полезни хранителни навици. Не трябва да се злоупотребява с повечето хранителни продукти. Количеството храна, което се приема на хранете е от значение. Не допускайте Вашето дете да преяжда, защото така то затормозява храносмилането и усвояването на хранителните веществата в организма.

Насърчавайте Вашите деца да се хранят бавно. Така те могат да разберат дали са се заситили или трябва да ядът повече. Храната не се сдъвква добре при бързото хранене и така се затормозява нейната последваща преработка.

До неблагоприятни последици за детския организъм водят големият прием на храна и недохранването. Големите количества храна в съчетание с ниската физическа активност причиняват затлъстяване и наднормено тегло. При недохранването се получава изоставане в развитието на детския организъм.

Заключение

Хранителният режим и хранителните навици при децата зависят до голяма степен от Вас родителите. Създаването на здравословни хранителни модели е най-добре да се прави в ранна възраст. Така се намаляват бъдещите рискове от различни заболявания, инфекции и затлъстяване в организма.

Ако статията Ви е била полезна, споделете я Вашите приятели или добавете коментар в полето под нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *