Без категория

24 май – празникът на славянската писменост и Светите братя Кирил и Методий

Днес честваме националният празник на просветата и културата на славянската писменост. На 24 май в България се отбелязва създаването на глаголицата от солунските братя Kирил и Методий. Културното наследство, което те оставят, от векове наред се съхранява и почита в нашата страна. Празникът 24 май трябва да кара всеки българин да се чувства горд, защото показва, че и „ние сме дали нещо на света” и сме съхранили единайсетвековна писменост. Благодарение на нея внасяме многообразие в европейската култура.

Днешният празник – 24 май е празникът с най-дълга традиция, която датира повече от 200 години. Той стои над всяка една политика и всяко едно правителство. Всички партии и политически сили до момента са го уважавали и почитали.

Около краят на периода на Възраждането празникът на християнската писменост започва с църковен ритуал, на който се чете евангелието на български език. След това се произнася слово от някой изявен учител и се прави водосвет на иконите на светите братя. Накрая народът тръгва на шествие до най-близкото училище. Традиционно учениците казват речи и пеят песни, които са написани специално за повода и в знак на благодарност към учителите. Отличните получават награди за своите успехи. Било е прието  по-заможните хора да раздават помощи на бедните.

Исторически данни за светлия празник:

22 май 1803 г. –  за първи път на този ден е честван празникът на българската азбука в град Шумен. Данните за това събитие са взети от сборник с арменски пътеписи от 1813 г.

11 май 1851 г.  – за първи път се организира празникът на братята Кирил и Методий по инициатива на Найден Геров в епархийското училище “Св. св. Кирил и Методий” в град Пловдив.

11 май 1856 г. – е началото на традициите за провеждане на манифестации. Тогава учителят Йоаким Груев извежда на шествие ученичките от девическото училище в град Пловдив.

1867 г. – по време на тържеството в Калофер, Христо Ботев произнася слово, в което се гласи, че всеки българин трябва да се учи от примера на Солунските братя, и че има дълга да се бори за независимостта на народа си. Делото на Кирил и Методий се слави като пример за героизъм. Затова на Самарското знаме, с което българските опълченци са тръгнали да се борят за свободата на родината е имало изображение на образите на славянските първоучители.

30 септември 1880 г . – празникът се превръща в празник на цялата християнска църква

 1892 г. – през тази година Стоян Михайловски написва текста на химна „Върви, народе възродени”, който винаги звучи на 24-ти май.

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!

https://www.youtube.com/watch?v=A2t8LHg2auY

 1901 г. – а през тази година Панайот Пипков написва музиката към текста.

 31 декември 1980 г. – през тази година Светите братя са обявени от папа Йоан Павел ІІ за съпокровители на Европа. „Ние мислим, че защитата на цяла Европа ще бъде по-добре разбрана, ако към великото дело на западния патриарх Св. Бенедикт добавим особените заслуги на братята Св. Св. Кирил и Методий……Чрез учениците на Св. Св. Кирил и Методий тяхната мисия бе продължена в България. Тук, благодарение на Св. Климент Охридски, Възникнаха динамични центрове на монашеския живот. Тук се роди и кирилицата. Оттук християнството тръгна към нови територии, премина в съседна Румъния, достигна далечния Киев, а после се разпространи до Москва и още по на изток.”

14 февруари 1981 г. – папа Йона Павел ІІ прочита молитва прослава на Кирил и Методий в базиликата „Сан Клементе”. „…Вие, които разнесохте сред различни народи посланието за универсална любов, която Христос проповядваше, съберете народите на Европа! Нека със съзнание за своето общо християнско наследство те заживеят във взаимно разбирателство и солидарност, да станат миротворци сред всички нации на света! Амин.”

 24 май се чества и извън пределите на страната. Например във Ватикана му отдават специално внимание, заради приноса на Светлите братя, който обогатява цялата европейска нация. Празникът 24 май се отбелязва и в Русия за първи път през 1986 г. по инициатива на Виталий Маслов – мурманския писател. В Мурсак има паметник на Кирил и Методий.

Светите братя се канонизират като светци, заради превода на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните. Църквата ги почита като едни от светите Седмочисленици. Празникът се чества също и в Словакия, Чехия и Македония. В страните от бившата Чехословакия, той се чества на 5 юли.

Заключение

Екипът на Малчугани Ви пожелава светъл празник. Ако статията Ви харесва, споделете я с Вашите приятели или ни оставете обратна връзка в коментар.

.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *